FAQ: Veel gestelde vragen
Algemeen
1. Waarom een coöperatie ?
- Een coöperatie is van oudsher een samenwerkingsvorm waarbij het voordeel gaat naar de leden en waarbij er wordt getracht in samenwerkingsverband zoveel mogelijk voordeel te behalen. Bijv. als de coöperatie winst maakt, mag dit verdeeld worden onder de leden. Dit is een mogelijkheid als je uiteindelijk uitgroeit tot een coöperatie met minimaal 200 leden en het ziekteverzuim laag blijft.
2. Kan ik anoniem mijn werk doen?
- Bij de kamer van koophandel moet je je inschrijven. Aangezien dit een openbaar register is wat iedereen kan inkijken, is het voor je eigen privacy wellicht handig je in te schrijven onder een neutraal beroep. Bijvoorbeeld masseuse of persoonlijke dienstverlening.
Sinds kort is het ook mogelijk dat je adresgegevens niet openbaar worden gesteld in het handelsregister. Dit is bedoeld om jouw privacy te waarborgen.
3. Waarom zou ik belasting betalen?
Iedereen betaalt belasting, of heeft in ieder geval de verplichting dat te doen. Betaal je geen belasting en wordt je betrapt op zwart werken, dan mag de belasting jou een aanslag opleggen op geschatte inkomsten. Deze schattingen zijn meestal ver boven jouw werkelijk verdiende geld, en het is aan jou te weerleggen dat deze aanslag niet klopt. Het weerleggen is juist vrijwel onmogelijk, aangezien je geen aangifte hebt gedaan of administratie hebt bijgehouden. Daarbij kan je ook nog een boete krijgen.
Voordeel van belasting betalen is dat je aantoonbaar inkomen hebt op papier waardoor je een huis kan huren, in de toekomst misschien een bedrag kan lenen of iets kan kopen.
4. Wat doe ik bij een belastingcontrole?
- Geen paniek. Je bent zelfstandig ondernemer, maar aangesloten bij een coöperatie. Je oefent een legaal vak uit en betaalt belasting. Je hebt recht op je adviseur (dat is Aleka). Je dient je altijd te legitimeren, tevens kan je je pasje tonen dat je van ons hebt, waarop je naam, kvk nummer, en btw nummer staan. Vraag een gesprek aan op kantoor in alle privacy wanneer ze vragen willen stellen. Je hebt altijd recht op privacy, in plaats van onverwachts in een club, bij de ramen of in een privehuis overvallen te worden.
Bij het gesprek gaat 1 van ons met je mee, en wij nemen alle administratie van je mee zodat ze alles kunnen inzien.
Administratie
5. Waarom moet ik een uitgebreide administratie bijhouden met zelfs mijn uren en reiskosten?
- Als ZZP’er dien je te voldoen aan een aantal eisen. Je moet oa een kasadministratie bijhouden waarop precies staat hoeveel je inkomsten zijn, en je uitgaven zoals kamerhuur, condooms, advertentiekosten, telefoonkosten, reiskosten. Op het formulier “Kasblad’ staat precies wat je in moet vullen. Deze kan je meteen uitprinten bij het tab Formulieren.
Als je je uren hebt bijgehouden, je voldoet aan het urencriterium van min 1225 uren per jaar en je hebt een redelijke omzet ertegen over staan, dan heb je weer recht op zelfstandigenaftrek. Dit scheelt je veel belasting, vandaar dat het ook zinvol is deze uren goed bij te houden. De reiskosten zijn meestal elke dag hetzelfde als je van woning-werk gaat. Maar ook deze reiskosten kunnen weer bij de aangifte ingediend worden als reiskosten. Dit scheelt je ook weer belasting.
6. Waar kan ik mijn administratie naar opsturen?
- Je kan deze sturen naar het volgende postbus adres:
Aleka
Postbus 972
2501 CZ DEN HAAG
7. Waarom moet ik mijn administratie voor de 20e al opgestuurd hebben?
- Omdat wij de btw nog moeten uitrekenen, indienen, en betalen. Mocht je wel je administratie hebben opgestuurd, moeten wij je nog doorgeven wat de belasting is. Daarvoor heb jij dan nog enkele dagen de tijd om deze over te maken.
8. Wat als ik te laat ben met mijn administratie af te geven/ opsturen?
-Bel/ sms 06 5119 7771 of mail naar info@aleka.nl . Is het nog voor de 30e , dan kunnen we nog met spoed alles indienen, eventueel doordat je je administratie inscant. Je moet dan wel meteen de Belasting overmaken naar ons.
Ben je bijv. twee maanden te laat, dan zullen wij een bezwaarschrift voor je indienen om een ambtshalve aanslag te voorkomen. De kosten hiervoor zijn € 20,- excl btw.
9. Kan ik eventuele post van de belasting naar Aleka laten sturen?
- Ja, dit is mogelijk. Hiervoor moet je een verzoekschrift sturen naar jouw belastingkantoor. Een voorbeeldbrief zit bij het tabje Formulieren. De post van de belasting komt dan rechtstreeks bij Aleka terecht. Geef dit ook even aan ons door, zodat we kunnen kijken of dit inderdaad gewijzigd is.
Belastingen, BTW, Premies
10. Waarom betaal ik elke maand BTW in plaats van elke drie maanden?
- Wij hebben de berekeningen gemaakt op basis van elke maand belastingen betalen. De ervaring leert dat het makkelijker is elke maand iets te betalen, ipv elke drie maanden ineens een heel bedrag. Daarnaast kunnen wij ook sneller helpen als er iets misgaat bij de administratie en voorkomen van achterstallige betalingen. Normaal gesproken betaal je elke drie maanden BTW, en 1 x per jaar de inkomstenbelastingen. Onze ervaring leert dat het vaak bij de drie maanden al mis gaat; te laat betalen, maar een deel kunnen betalen, met als resultaat achterstallige betalingen, boetes, en zelfs dwangbevelen. Dit willen wij juist voorkomen. Nu betaal je eigenlijk alles ineens, en daarmee kom je ook bij je aangifte IB niet voor verrassingen te staan.
11. Waarom betalen wij 21% belasting?
- Helaas, vrijwel alle dienstverlenende beroepen betalen 21%, dus ook in deze sector. Enkele branches zoals de horeca, kappers, fietsenmakers en schoenmakers betalen maar 6% BTW. Hier kunnen wij helaas niks aan veranderen.
12. Kan ik de BTW van de kamerhuur aftrekken?
- Jazeker, mits je alle facturen van de kamerverhuurder hebt, kunnen wij de betaalde BTW voor jou terugkrijgen. Vergeet niet de facturen bij de administratie te doen.
13. Ik val onder de kleine-ondernemers-regeling. Ik hoef dus geen BTW af te dragen. Waarom betaal ik deze wel elke maand bij jullie?
- Elke maand betaal je alle belastingen, dus ook de BTW en inkomstenbelasting. Blijkt dat je inderdaad onder de kleine-ondernemers-regeling valt, dan krijg je dit in januari het jaar erop gewoon terug. Je bent de BTW dus niet kwijt, maar het is eigenlijk een ‘spaarpotje’.
Wij doen dit elke maand, omdat het kan zijn dat er wat verandert voor je in een jaar. Een voorbeeld; Je woont in januari samen en jouw partner heeft een baan. Jij klust wat bij en werkt 1 tot twee dagen in de week in een privehuis. Daarmee verdien je rond de 500-600 in de maand wat bij. Jij geeft aan dat je kleine ondernemer bent, en wij dragen dus een klein bedrag aan belastingen af voor je. Helaas gaat in mei de relatie over, en jij gaat op jezelf wonen. Helaas moet jij in je eentje ineens aan alle verplichtingen voldoen, en je gaat 5 dagen in de week werken met een omzet van 2500-2700 per maand omdat je je huur, auto, telefoon en andere vaste lasten zelf moet betalen. Je valt nu dus niet meer onder de kleine-ondernemers-regeling. Hadden wij de BTW niet ingehouden, dan had je dit van voorgaande 4 maanden nog moeten inhalen, wat nooit fijn is. Daarom houden wij het liever elke maand in.
14. Is het bedrag aan belastingen dat ik maandelijks betaal precies genoeg of moet ik einde van het jaar nog iets bij betalen?
- De berekeningen zijn op basis van schattingen. Aan de hand van de omzet die jij denkt te gaan hebben dat jaar, houden wij alle belastingen in. Wij gaan uit van een bepaald gemiddelde aan kosten, zoals telefoonkosten en reiskosten. Het kan zijn dat jij juist meer kosten hebt, waardoor je minder inkomstenbelastingen hoeft af te dragen. Dit krijg jij dan gewoon terug. Ook andere zaken zoals bijv. een eigen woning, waardoor je weer hypotheekrenteaftrek krijgt, spelen hierin een rol.
Het kan dus ook zijn dat je heel weinig kosten hebt, zoals geen zakelijke telefoon, geen reiskosten, of een tweede baan waarbij je je kortingen al hebt. Dan kan het zijn dat je iets moet bijbetalen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering/ zwangerschapsverlof
15. Moet ik me bij jullie verplicht laten verzekeren?
- Ja, ons systeem is nu eenmaal zo dat wij op sociaal vlak wat willen betekenen. Juist deze verzekering, die niemand in de branche heeft, geeft onze coöperatie extra toegevoegde waarde. Wij zijn van mening dat je nooit van te voren weet of je een ongeval krijgt, ziek wordt of op andere wijze een tijdje niet meer kan werken. Wij denken dus dat het juist een meerwaarde is als je verzekerd bent.
16. Waarom is er een Arbodienst?
- Een arbodienst is een onafhankelijke organisatie met bedrijfsartsen die kunnen beoordelen of er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Wij als coöperatie mogen zelf niet beoordelen of jij wel echt ziek bent. Vandaar dat deze organisatie dat doet. Wij hebben een speciale regeling met hen, dat als het niet mogelijk is bij jou thuis te komen (bijv. doordat je nog bij familie woont of je partner/ kinderen weet niet van jouw werkzaamheden af), je afspreekt in een hotel of op een andere locatie.
17. Waarom is er een inlooptijd?
- Dit is om te voorkomen dat mensen misbruik willen maken van de verzekering. Grotendeels betalen jullie zelf met zijn allen de premie voor degenen die ziek worden; eerlijk daarbij is wel natuurlijk dat diegene ook echt iets mankeert, of voorkomen dat hij/ zij al ziek was voor aanmelding en wil profiteren van de verzekering. Een inlooptijd is heel gebruikelijk in vrijwel alle branches. Na drie maanden ben je al deels verzekerd, na 9 maanden geheel verzekerd met tevens recht op zwangerschapsverlof.
Kortingen
18. Hoe krijg ik de korting op een zorgverzekeraar?
- Als je lid bent, krijg je 8 % korting op de de zorgverzekeraar CZ en 10% korting op aanvullende verzekeringen bij hen. Mail of bel voor de mogelijkheden.
19. Hoe krijg ik de condooms met korting?
- Vul het bestelformulier in bij de tab ‘formulieren’ en geef aan in welke plaats je het eventueel wilt ophalen, of dat je het opgestuurd wilt hebben. In het formulier staan enkele plaatsen waar wij vaak zijn. We kunnen dan een afspraak inplannen. Uiteraard ontvang je een factuur.
|